Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Brister i den cirkulära ekonomin

Institutionens forskare Anette Svingstedt och Hervé Corvellec diskuterar avfall och cirkulär ekonomi på www.forskning.se.
Modellen för den cirkulära ekonomin.

Anette Svingstedt och Hervé Corvellec, som båda forskar om avfallshantering och avfallsförebyggande, menar att den så kallade avfallstrappan, och därmed även den cirkulära ekonomin, är full av brister. Ta materialåtervinningen som exempel. Denna procedur förbrukar ibland mer energi än vad den producerar.

– Sverige är ganska duktiga på de fyra nedersta stegen, det vill säga deponering, energiåtervinning, materialåtervinning och återanvändning. Vi har nästan ingen deponering, vilket är bra. Men när det kommer till att förebygga uppkomsten av avfall pekar det i fel riktning, säger Anette Svingstedt.

Avfallstrappan:  1. Deponera – slänga på soptipp 2. Utvinna energi – förbränna  till el eller värme 3. Återvinna – källsortera  4. Återanvända – ge bort, sälja/second hand 5. Minimera – skapa så lite avfall som möjligt
Avfallstrappan är en modell om hur man kan hantera det avfall som produceras.

Det är också få saker är verkligt cirkulära. Det är till exempel svårt att göra cirkulär plast eftersom det vid varje återvinningsvarv får en allt sämre kvalitet.

– Cirkeln i sig är intressant eftersom det är en symbol för det eviga. Är det därför vi tycker om den cirkulära ekonomin, för att vi tror att vi kan leva som vi gör bara vi gör det cirkulärt? Konsumerar vi mycket producerar vi också mycket avfall. 

Läs hela artikeln på www.forskning.se.

 

Senaste artiklar

2017-09-12
Historien behöver bli mindre gubbig
Historien behöver bli mindre gubbig
2017-09-12
Debattinlägg om terrorismturism
Debattinlägg om terrorismturism
2017-09-05
Stadsvandring i spårvägens spår
Stadsvandring i spårvägens spår
2017-09-01
Brister i den cirkulära ekonomin
Brister i den cirkulära ekonomin
2017-08-28
Nya studenter intar Helsingborg
Nya studenter intar Helsingborg

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism.lu.se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg