Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Historien behöver bli mindre gubbig

Helsingborgs historia är full av gubbar, mycket på grund av att vi väljer att lyfta fram dessa män. Men vad missar vi när vi låter oss styras av våra normer?
Staty föreställande Magnus Stenbock, till minne av slaget vid Helsingborg 1710.

Vår unversitetslektor, Elisabeth Högdahl, deltog i måndags i P4 Malmöhus, Sveriges Radio. Hon pratade om vår "gubbiga" historia och tog Helsingborg som exempel. Här vill man gärna lyfta fram entreprenörskap och då hamnar gubbarna i centrum.

Historia skapas

Det vi ofta inte tänker på är att historia skapas av oss, som väljer vilken historia som ska synliggöras och då begränsas vi av våra föreställingar av vad som är viktigt. Men man kan också se på historia på ett annat sätt. Även de vardagliga sakerna i ett samhälle påverkar historien.

Då kan sådant som bingohallar och turande också bli en viktig del av Helsingborgs historia.

Ny syn på historia

Elisabeth forskar också om de normer som finns när man skriver och berättar om historia, tillsammans med etnologen Anja Petersen. Hennes förhoppning är att vi ska få en ny syn på historia och även att det ska leda till tanketekniker om hur man kan tänka kring historia.

Lyssna på hela intervjun här nedan.

2017-09-12
Historien behöver bli mindre gubbig
2017-09-12
Debattinlägg om terrorismturism