Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Vår "semmelprofessor" berättar om semlans kulturhistoria

Vår universitetslektor, Christer Eldh, berättar för Norrländska Socialdemokraten om semlans historia inför fettisdagen.
Semlor

Idag är det fettisdagen och vad passar väl bättre än att få en kulturhistorisk aspekt på detta älskade bakverk? I förra veckan intervjuades Christer Eldh i NSD om just semlan, vars historia börjar redan på medeltiden som en lyxbulle. Fastlagsbullar finns även i andra länder men inte med samma innehåll som vår semla. Han berättar även om tidsrestriktionen som fanns ända fram till 60-talet.

– Det fanns en konditor i Malmö som på 1950-talet fick böter för att han började sälja den för tidigt.

Men det var inget kulturbrott att sälja innan fettisdagen utan restriktionerna kom till för att reducera användingen av mjölkprodukter, som var begränsat på den tiden.

Läs hela artiklen om semlor här (pdf).

2017-06-14
Rapport om plastavfall på FN:s Havskonferens
2017-06-13
Så upplever synskadade olika servicemiljöer