Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Johanna är verksamhetsledare på VentureLab

Alumn från Service Management Tourism & hotel

Varför valde du att läsa service managementprogrammet?

- Jag hörde talas om Service Management-programmet på gymnasiet och tyckte redan då att det lät väldigt intressant och som något som skulle passa mig. Det som fångade mitt intresse var att jag alltid har varit intresserad av ledarskap och har haft många extrajobb inom servicebranschen, dessutom älskar jag allt som har med turism och resor att göra. Efter några års uppehåll för resor och jobb efter gymnasiet bestämde jag mig för att söka till programmet.

Hur fick du ditt nuvarande jobb?

- En vän tipsade mig om att titta efter jobb på Lunds universitet, vilket jag aldrig tänkt på tidigare. Jag hittade annonsen för tjänsten på universitetets jobbportal och sökte det ”på det riktiga sättet”. Detta är ett av få jobb som jag har fått genom en formell ansökan och anställningsprocess, de flesta tidigare jobb har jag fått genom kontakter. Mitt CV matchade annonsen helt perfekt! Tidigare har jag bl. a. haft sommarjobb som platschef, arbetat med marknadsföring och event samt varit väldigt engagerad i studentlivet i Lund.

Berätta vad ditt jobb innebär, vad du gör?

- Jag arbetar som verksamhetsledare på VentureLab. VentureLab är en del av Lunds universitet och vårt uppdrag är att hjälpa studenter att förverkliga sina idéer och att få fler studenter att bli entreprenörer. Som verksamhetsledare är min främsta uppgift att leda verksamheten framåt. Det innebär att jag tänker mycket på framtiden, tar strategiska beslut och inleder olika samarbeten för att utveckla verksamheten i den riktning jag anser bäst för att uppnå våra mål.Utöver det har jag även en hel del administrativt ansvar, bl. a. när det gäller budget och rapportering. Många gånger är jag VentureLabs ansikte utåt och jag träffar enormt mycket människor, vilket är det absolut roligaste med mitt jobb! Eftersom VentureLab är en liten organisation så jobbar vi i teamet mycket nära varandra och hjälper alltid till där det behövs - både högt och lågt. Ena dagen kan jag hålla i en presentation för en högt uppsatt styrelse på Lunds universitet och nästa dag står jag och delar ut kaffe till studenter på ett av våra event. Jag måste vara beredd på att göra allt, och det gör mitt jobb väldigt spännande!

Vad är den största utmaningen i ditt jobb?

- En av de största utmaningarna är att arbeta med mycket begränsade medel, både när det gäller pengar och antalet anställda, och ändå uppnå höga resultat.

Hur använder du kunskaperna du fick på utbildningen i ditt yrkesliv?

- Kritiskt tänkande är en av de viktigaste kunskaperna som jag använder mig av i mitt arbete. Även att kunna "lite om mycket” är väldigt värdefullt för arbetet som ledare och chef, vilket jag tycker att Service Management-utbildningen bidrog till. Att hålla i muntliga presentationer inför publik samt att uttrycka mig väl i skrift är också värdefulla kunskaper som jag lärde mig.

Vad skulle du ge för tips till studenterna som läser programmet?

- Tänk på att du pluggar och lär dig saker för din egen skull och inte endast för att klara tentor och inlämningar. Ta tillvara på tiden som student och gör det mesta av det! Engagera dig i studentorganisationer och bygg upp ett nätverk. Du har mer tid när du pluggar än vad du tror.

Sidansvarig:

Johanna Östberg

Befattning: Verksamhetsledare

Företag: Lunds universitet

Läste: Service Management, inriktning Tourism (som nu heter Tourism & hotel)

Ålder: 29

Bor: Lund

"Att kunna lite om mycket är väldigt värdefullt för arbetet som ledare och chef, vilket jag tycker att Service Management-utbildningen bidrog till."

- Johanna Östberg

E-post: info [at] ism.lu.se