5,7 miljoner till projektet Rötter i rörelse: kulturarv på trädgårdens marknader

Institutionens forskare, Carina Sjöholm, har tillsammans med Katarina Saltzman, från Göteborgs universitet, fått 5,7 miljoner av Vetenskapsrådet för projektet "Rötter i rörelse: kulturarv på trädgårdens marknader".
Bild från en trädgårdshandel på en Buddastaty.

I projektet ska kulturarvets roll för trädgårdsrelaterade varor och tjänster undersökas. På trädgårdsmarknaden, liksom i många andra sammanhang, har äkthet, ursprung och arv blivit allt viktigare. Kulturarv betraktas i detta sammanhang som något dynaminskt och socialt förhandlat, vilket bland annat innebär att det kan vara både materiellt och immateriellt, gammalt och nytt. I fokus är att undersöka hur kulturarv skapas, framställs, tolkas och förmedlas i trädgårdssammanhang.

Några av de frågor som projektet kommer svara på är:

• I vilka sammanhang, av vem och hur artikuleras kulturarv som ett värde på trädgårdsmarknaden?
  • Hur används och förvaltas idéer och föreställningar om ursprung och kulturarv av olika aktörer?
  • Vilka effekter får kulturarvsidén i hanteringen av trädgårdsväxter?
  • När tillskrivs trädgårdsrelaterat kulturarv ett kommersiellt värde?
  • Hur förhåller sig dessa processer till samtida officiella kulturarvsdiskurser?

Projektet sträcker sig över fyra år och förutom de två delstudier som Carina Sjöholm och Katarina Saltzman genomför så innehåller projektet också ett doktorandprojekt. "Rötter i rörelse: kulturarv på trädgårdens marknader" är en fortsättning på tidigare projekt finansierade av Vetenskapsrådet; ett om villaträdgårdar och ett om kulturarvsmarknaden.

Läs mer om projektet Villaträdgårdar i Sydsvenskan.