Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Är det för billigt att flyga?

Vår forskare Jan Henrik Nilsson, uppmärksammas i Lunds universitets forskningsmagasin, Fokus Forskning. Det är hans forskning om lågprisflygens påverkan på miljön, som ligger i fokus.
Flyg landar på Sturup. Foto: Mikael Risedal

Har forskat om lågprisflygets utveckling

Jan Henrik Nilssons huvudsakliga forskningsfält handlar om transporter och hållbar turismutveckling. Flygtrafikens, särskilt lågprisflygets, betydelse för turismutveckling har varit ett viktigt forskningsfält. 

– Transporter, turism, miljö och hållbarhet är de ämnen jag framförallt har ägnat mig åt. Lågprisflygets utveckling är ett exempel på ett av mina forskningsområden.

Flygbränsle är obeskattat

Flygresor både till fjärran och mer närbelägna platser har blivit allt mer populära. Resandet har dock ett pris – även för miljön. En del menar därför att flygresor idag är för billiga. Skatter brukar vara något som politiker gärna använder, både för intäkterna och för att reglera olika områden. I flygets fall stöter det dock på problem. Flygbränsle är nämligen – till skillnad från andra bränslen – obeskattat.

– Flyget har stora förmåner egentligen. Den gamla tanken bland sjöfarare om havens frihet har överförts till lufthavet och det är väldigt liberala regler för att flyga över nästan alla territorier.

 

Läs mer i artikeln i Fokus Forskning.

Lyssna på en miniföreläsning på ämnet under symposiet: "Den ohållbara hållbarheten" den 17 maj, kl 13-17, Palaestra i Lund.

 

 

Senaste artiklar

2018-02-13
Retail-studenter fick lära sig mer om Ikea
Retail-studenter fick lära sig mer om Ikea
2018-02-07
Internationella dagen 2018
Internationella dagen 2018
2018-01-12
Handeln på Söder är unik
Handeln på Söder är unik
2017-12-04
Årets HR-forskare
Årets HR-forskare
2017-11-24
Black Friday - mellan köpfest och konsumtionskritik
Black Friday - mellan köpfest och konsumtionskritik

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg