Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Brister i den cirkulära ekonomin

Institutionens forskare Anette Svingstedt och Hervé Corvellec diskuterar avfall och cirkulär ekonomi på www.forskning.se.
Modellen för den cirkulära ekonomin.

Anette Svingstedt och Hervé Corvellec, som båda forskar om avfallshantering och avfallsförebyggande, menar att den så kallade avfallstrappan, och därmed även den cirkulära ekonomin, är full av brister. Ta materialåtervinningen som exempel. Denna procedur förbrukar ibland mer energi än vad den producerar.

– Sverige är ganska duktiga på de fyra nedersta stegen, det vill säga deponering, energiåtervinning, materialåtervinning och återanvändning. Vi har nästan ingen deponering, vilket är bra. Men när det kommer till att förebygga uppkomsten av avfall pekar det i fel riktning, säger Anette Svingstedt.

Avfallstrappan:  1. Deponera – slänga på soptipp 2. Utvinna energi – förbränna  till el eller värme 3. Återvinna – källsortera  4. Återanvända – ge bort, sälja/second hand 5. Minimera – skapa så lite avfall som möjligt
Avfallstrappan är en modell om hur man kan hantera det avfall som produceras.

Det är också få saker är verkligt cirkulära. Det är till exempel svårt att göra cirkulär plast eftersom det vid varje återvinningsvarv får en allt sämre kvalitet.

– Cirkeln i sig är intressant eftersom det är en symbol för det eviga. Är det därför vi tycker om den cirkulära ekonomin, för att vi tror att vi kan leva som vi gör bara vi gör det cirkulärt? Konsumerar vi mycket producerar vi också mycket avfall.

Läs hela artikeln på www.forskning.se.

2017-12-04
Årets HR-forskare
2017-11-24
Black Friday - mellan köpfest och konsumtionskritik
2017-11-21
Campus Open
2017-11-20
Förstelärarreformen har stärkt lärarna
2017-11-20
Cirkulär ekonomi eller cirkulär utopi?