Campus Open lockade många besökare

Turism, schyssta varor, värdegrund, Öresundsregionen, Helsingborgs historia – och mycket mer. Ja det var ett brett utbud bland programpunkterna vid fredagens Campus Open. Hela 16 olika föredrag fanns det att välja på. Vi gjorde nedslag på några av dem, tillsammans med många andra nyfikna åhörare.
Innovationer kan ha avgörande betydelse för turismen, konstaterade Jane Widtfeldt Meged och Malin Zillinger.

Besöksbranschen är en av de snabbast växande globalt och i Helsingborg vill man förstås gärna vara med. Här skapas både jobb och service och det är en verklig framtidsbransch, konstaterade turistchef Emma Håkansson, som talade just på detta tema om ”Helsingborg – framtidens turiststad”.

Turismen beräknas förra året ha haft en omsättning på hela 4,5 miljarder kronor i Helsingborg, en ökning med sju procent från 2014, berättade Emma Håkansson, och mycket är på gång. Ångfärjestationen är nästa stora satsning, Kattegattleden mellan Göteborg och Helsingborg lockar cyklister från både när och fjärran och Kullaledens 70 kilometer har upptäckts av allt fler vandrare. Turistbyrån står också inför förändringar, med satsning på mobil verksamhet.

Så väljer turisterna

Hur gör turister när de väljer attraktion? Lena Eskilsson och Maria Månsson från Institutionen för service management och tjänstevetenskap försöker få svar på den frågan. De har fokuserat på tyska turister i Sverige och bland annat gjort intervjuer i Ystad och Vimmerby.

Visst har Internet haft enorm betydelse när vi numera planerar våra resor, men faktum är att de klassiska guideböckerna håller ställningarna. Att bläddra i en bok är bästa sättet att få inspiration inför och under en resa är det fortfarande många som tycker. Många väljer dessutom att avstå från att använda dator under resan. Däremot kan sådant som möjligheten att hitta en bra plats att parkera husbilen bli avgörande för vart man väljer att åka, konstaterade forskarna som ska vara klara med sitt projekt i början av 2018.

Annorlunda historia

Kritiska perspektiv på Helsingborgs historia var temat för Elisabeth Högdahl från Institutionen för service management och tjänstevetenskap och Anja Petersén från Dunkers kulturhus. Konsulernas roll har blivit en del av stadens imagebygge, som entreprenörsstaden Helsingborg. Men vilket urval vi gör av händelser avgör vilken bild vi får av historien.

Kaffetillverkningen har långa anor i Helsingborg och historien om släkten Zoéga och framförallt Maria Zoéga stod i centrum här, en berättelse som säkert är okänd för de flesta. Hennes insatser spelade en mycket viktig roll för familjeföretaget. Historien kan presenteras annorlunda och det är intressant att leta efter de här berättelserna, framhöll forskarna. Åhörarna uppmanades att fundera över vilka platser, människor och händelser som lyfts fram. Varför är det till exempel inga stadsvandringar som går till Söder?