Carina Sjöholm får stipendium för forskning om skånsk kultur

Nils Karlebys stipendium har som ändamål att stödja och främja forskning med anknytning till skånsk kultur och historia. Carina Sjöholm tilldelas stipendiet för sin forskargärning.
Carina Sjöholm tar emot stipendium av Nils Karlebys stiftelse
Carina Sjöholm tillsammans med övriga stipendiater arkeolog Mikael Larsson och historiker Peter K Andersson.

Nils Karlebys Stiftelse har som ändamål att stödja och främja forskning rörande skånsk kultur och historia. Stiftelsens avkastning ska därför användas till bidrag och stipendier som stöd och uppmuntran till forskare. Carina Sjöholm är etnolog verksam vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Ur motiveringen:

Carina Sjöholm disputerade 2003 i etnologi vid Lunds universitet med avhandlingen "Gå på bio: Rum för drömmar i folkhemmets Sverige". Avhandlingen fokuserar på det som unga svenskar upplevde när de förberedde sig för och gick på bio på 40- och 50-talen. Avhandlingen skildrar hur ungdomar skapade ett rum för sig själva genom att gå på bio, och samtidigt skiljde sig från sin föräldrageneration. Men avhandlingen handlar även om kärlek, om att formera kollektiv, om upplevelserna i en tid som precis som nu uppfattades som komplex, oförutsägbar och modern.

Utöver avhandlingen har Carina Sjöholm bedrivit en omfattande mängd forskning med direkt anknytning till skånsk kultur. Här kan man nämna hennes forskning om ”litterära resor”, dvs. turism i spåren efter böcker, filmer och författare. Detta arbete studerar hur människor spenderar sin semester och fritid igenom att följa i författares men också i fiktiva gestalters fotspår, inspirerat av böcker och filmatiseringar. En stor del av detta arbete har fokuserat på den form av turism som har utvecklats omkring Ystad med inspiration i Henning Mankells författarskap. Projektet har problematiserat, bland annat, hur Mankell-turismen har påverkat Ystad och dess självpresentation som destination.

Sjöholms arbete med skånska kulturmiljöer har fördjupats under de senaste åren då hon har arbetat i ett större forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet som utforskar svenskars förhållande till sina trädgårdar. I detta projekt tar Sjöholm sin utgångspunkt i insikten att villaträdgårdar är en av vårt samhälles vanligaste och mest förbisedda kulturmiljöer.

Årets två andra stipendiater är arkeolog Mikael Larsson och historiker Peter K Andersson. Stipendiaterna uppmärksammades under en ceremoni på Fredriksdals museer och trädgårdar den 18 juni och tilldelas 75 000 kr vardera.

Läs mer om stipendiet och pristagarna

2018-06-26
Masteruppsats om elektroniska marknadsplatser fick Sparbanksstiftelsen Skånes stipendium
2018-06-19