Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Carina Sjöholm får stipendium för forskning om skånsk kultur

Nils Karlebys stipendium har som ändamål att stödja och främja forskning med anknytning till skånsk kultur och historia. Carina Sjöholm tilldelas stipendiet för sin forskargärning.
Carina Sjöholm tar emot stipendium av Nils Karlebys stiftelse
Carina Sjöholm tillsammans med övriga stipendiater arkeolog Mikael Larsson och historiker Peter K Andersson.

Nils Karlebys Stiftelse har som ändamål att stödja och främja forskning rörande skånsk kultur och historia. Stiftelsens avkastning ska därför användas till bidrag och stipendier som stöd och uppmuntran till forskare. Carina Sjöholm är etnolog verksam vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Ur motiveringen:

Carina Sjöholm disputerade 2003 i etnologi vid Lunds universitet med avhandlingen "Gå på bio: Rum för drömmar i folkhemmets Sverige". Avhandlingen fokuserar på det som unga svenskar upplevde när de förberedde sig för och gick på bio på 40- och 50-talen. Avhandlingen skildrar hur ungdomar skapade ett rum för sig själva genom att gå på bio, och samtidigt skiljde sig från sin föräldrageneration. Men avhandlingen handlar även om kärlek, om att formera kollektiv, om upplevelserna i en tid som precis som nu uppfattades som komplex, oförutsägbar och modern.

Utöver avhandlingen har Carina Sjöholm bedrivit en omfattande mängd forskning med direkt anknytning till skånsk kultur. Här kan man nämna hennes forskning om ”litterära resor”, dvs. turism i spåren efter böcker, filmer och författare. Detta arbete studerar hur människor spenderar sin semester och fritid igenom att följa i författares men också i fiktiva gestalters fotspår, inspirerat av böcker och filmatiseringar. En stor del av detta arbete har fokuserat på den form av turism som har utvecklats omkring Ystad med inspiration i Henning Mankells författarskap. Projektet har problematiserat, bland annat, hur Mankell-turismen har påverkat Ystad och dess självpresentation som destination.

Sjöholms arbete med skånska kulturmiljöer har fördjupats under de senaste åren då hon har arbetat i ett större forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet som utforskar svenskars förhållande till sina trädgårdar. I detta projekt tar Sjöholm sin utgångspunkt i insikten att villaträdgårdar är en av vårt samhälles vanligaste och mest förbisedda kulturmiljöer.

Årets två andra stipendiater är arkeolog Mikael Larsson och historiker Peter K Andersson. Stipendiaterna uppmärksammades under en ceremoni på Fredriksdals museer och trädgårdar den 18 juni och tilldelas 75 000 kr vardera.

Läs mer om stipendiet och pristagarna

Senaste nyheter

2018-12-28

Livsstilsbutiken – ett estetiskt projekt för kvinnor som sadlat om

Livsstilsbutiken – ett estetiskt projekt för kvinnor som sadlat om
2018-12-21

Forskning saknas om vinster i välfärden

Forskning saknas om vinster i välfärden
2018-12-12

Workshop om delningsekonomins villkor och utmaningar för svensk äventyrsturism

Workshop om delningsekonomins villkor och utmaningar för svensk äventyrsturism
2018-12-11

Ida blir årets tredje doktor i tjänstevetenskap

Ida blir årets tredje doktor i tjänstevetenskap
2018-11-26

Ökande turism orsakar problem i städerna

Ökande turism orsakar problem i städerna

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg