Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Cirkulär ekonomi diskuterades ur två perspektiv

Cirkulär ekonomi är numera ett ord på mångas läppar. Men hur ser en cirkulär ekonomi ut och är det realistiskt att tänka sig att alla flöden blir cirkulära?


Hervé Corvellec

Hervé Corvellec, professor i företagsekonomi på Institutionen för service management och tjänstevetenskap och Tobias Jansson från CircularEconomy.se tog sig an frågorna ur två olika perspektiv under ett frukostmöte den 30 april.

Tobias Jansson tog sin utgångspunkt i Cradle-to-Cradle. Han framhöll att människan har ett designproblem. Nya produkter måste designas på ett sätt som gör att alla delar kan återanvändas eller återvinnas igen. De linjära flödena måste upphöra och ersättas av cirkulära flöden.

- Det gamla sättet att tänka kring miljö är att att minimera skada, det nya är att maximera den positiva påverkan, sade Tobias Jansson.

Hervé Corvellec ifrågasatte om cirkulär ekonomi egentligen är en ekonomi.

- När man tittar på modellen för cirkulär ekonomi ser man inga pengar utan materiella flöden, sade Hervé och förklarade att han tycker Cradle-to-Cradle är en naiv modell som säger att material inte ska vara farliga.

Hervé Corvellec håller med om att det är viktigt att jobba med cirkularitet men tror inte att linjära lösningar kommer att konkurreras ut. Det finns många som tjänar pengar på linjära flöden och de kommer att streta emot.

Att stora företag som t ex IKEA, HM och Renault har cirkulära flöden högt på dagordningen är naturligt menar Hervé Corvellec. Deras affärsmodell bygger på att de har ett stort genomflöde av material. De har förstått att det inte finns tillräckligt mycket resurser om man inte återvinner.

Frukostmötet arrangerades av Sustainable Business Hub, Urban Magma, HUT Skåne, Cradlenet och Urban Baltic Industrial Symbiosis. Sammanfattningen från frukostmötet är hämtad från Sustainable Business Hub.

Se presentationen från frukostmötet och efterföljande diskussion

Senaste nyheter

2019-05-15

Cirkulär ekonomi diskuterades ur två perspektiv

Cirkulär ekonomi diskuterades ur två perspektiv
2019-05-15

Vem bestämmer över stadens historia?

Vem bestämmer över stadens historia?
2019-05-14

Studenter på studieresa till Estland

Studenter på studieresa till Estland
2019-05-13

Victoria Brodd vinnare av årets Ordförandepris

Victoria Brodd vinnare av årets Ordförandepris
2019-05-02

Master students collaborated with Danish students

Master students collaborated with Danish students

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg