Debattinlägg om terrorismturism

Vår universitetslektor, Christer Eldh, skriver om terrorism och turism i gårdagens Sydsvenskan.
Sandstrand med solsäng och parasoll.

Christer Eldh, som forskar kring service och hotell, skrev igår ett debattinlägg om terrorismturism i tidningen Sydsvenskan.

Terrorister inriktar ofta attentat mot turisttäta områden eftersom det genererar mycket publicitet och dessutom kan leda till att det utsatta landet får färre turister.

Det övergripande målet med terrorism är att nå ut med ett budskap, helst till hela världen. Därför är turister ett givet mål.

Det har dock visat sig att turistantalet kan öka efter ett terrorattentat på grund av så kallad terrordestinationsturism där turister väljer att besöka platsen. Ett exempel är Ground Zero i New York, där det finns ett minnesmonument efter attacken den 11 september 2001. En annan anledning till att besöka en plats som utsatts för ett terrorattentat är att visa sympati för offren, bland annat genom att spendera pengar och därigenom stödja den lokala turismnäringen.

Turismen är innästlad i globala politiska skeenden och påverkar människors syn på omvärlden.

Läs hela debattinlägget på Sydsvenskan.se.

2018-05-21
Forskare mötte turismbranschen till frukost
2018-05-07
Alice Bah Kuhnke besöker Campus Helsingborg