Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Doktorand på internationell retailkonferens i USA

Drygt 70 deltagare med ledande detaljhandelsforskare presenterade sina senaste forskningsresultat inom retail på the ACRA Annual Conference 2017. Institutionens doktorand, Carin Rehncrona, presenterade sin studie om hur stora detaljhandelsföretag/retailers väljer betalningstjänster i en session om ”Supply Chain Management”.
Carin Rehncrona presenterade sin studie.
Carin Rehncrona presenterade sin studie.

– Jag fick många bra kommentarer och uppmärksammades än en gång på hur olika betalningssystemen är runt om i världen. I USA är det mycket vanligare att handla på kredit och de var förvånade över hur stora volymer som hanteras med kontokort i Sverige, säger Carin om sitt deltagande.

En retailutbildning är viktig i arbetslivet

Flera paneldiskussioner anordnades också, bland annat en med företrädare från detaljhandelsindustrin om vad som är viktiga kunskaper för studenter att ta med sig in i arbetslivet.

– Det var intressant att höra att diskussionerna i USA även hade likhet med dem hemma. Bland annat så sa de att de mycket hellre anställer personal som har förståelse för retail och hela kedjan än en civilekonom med bred inriktning. Det visar hur viktig retailutbildningen är. 

Ett av världens största köpcentrum

Carin tyckte också det var kul att besöka Mall of America, ett av världens största köpcentrum med 500 butiker, fyra våningar och ett nöjesfält i mitten. Det kan ses som en förlaga till de stora köpcenter som öppnats i Sverige också. 

– Det var tydligt att det var ett köpcentrum under stark press, mycket utförsäljning och lagervaror på rea. En något dyster stämning präglade köpcentret, där det kändes som att fler och fler stora dragplåster sjunger på sista versen, exempelvis Sears som är en av dessa.

Mall of America, ett av världens största köpcentrum.
Mall of America, ett av världens största köpcentrum. Foto: Carin Rehncrona

Stora köpcentrum blir mindre populära

– Konsumenter efterfrågar allt oftare mindre och mer specialiserade butiker. En trend som verkar ha hållt i sig länge i USA och som gjort att flera större retailers gått back och blivit tvungna att göra sig av med personal eller lagt om sin profil och strategi. Jag tror att vi kan vänta oss fler öde köpcentrum och nedläggningar i Sverige också om inget drastiskt sker.

University of Minnesota var värd för konferensen

Konferensen hölls i ”The Twin Cities”, Minneapolis och Saint Paul, som utgör ett mellanamerikanskt nav för detaljhandel och som huserar ett antal stora detaljhandelsföretag som exempelvis Best Buy och Target. Här finns också USAs största köpcenter, Mall of America. Värd för konferensen var University of Minnesota, ett välrenommerat universitet där inte mindre än 25 tidigare nobelpristagare varit aktiva.

Läs mer om organisationen ACRA här.

 

Senaste nyheter

2018-11-15
Hållbar turism och marina livsmedel bland nya projekt som får finansiering
Hållbar turism och marina livsmedel bland nya projekt som får finansiering
2018-11-14
De fick chansen att göra internship på H&M
De fick chansen att göra internship på H&M
2018-11-05
Elisabeth Högdahl: Myten om Söder – och Hans Roslings fula skor
Elisabeth Högdahl: Myten om Söder – och Hans Roslings fula skor
2018-10-19
Masterutbildningar inom hållbarhet och mot kultursektorn startar 2019
Masterutbildningar inom hållbarhet och mot kultursektorn startar 2019
2018-10-11
Att förebygga avfall
Att förebygga avfall

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg