På jakt efter det unika på skånska landsbygden

Hur ser processen ut när ett turistiskt erbjudande skapas? Manuela Kronen rekonstruerade ett skånskt landsbygdsprojekt som skapat och marknadsfört tio lokala cykelslingor.
Manuela Kronen, disputerad turismforskare

Turismforskaren Manuela Kronen såg hur det ”unika” återkom i marknadsföringen av helt skilda svenska resmål. Hon ville undersöka hur begreppet kunde användas för att utveckla ett turistiskt erbjudande.

I sin avhandling har Manuela studerat ett projekt inom landsbygdsturism i Skåne, som sa sig ha identifierat de unika kulturella värdena i bygden. Rent konkret hade projektet resulterat i tio cykelslingor som marknadsfördes mot turister. Manuelas arbete har bestått i att rekonstruera utvecklingsprocessen av dessa cykelslingor, med särskilt sikte på det unika.

– Jag har pratat med alla som var inblandade och frågat dem: ”Hur har ni gått till väga med att identifiera det unika? Hur kom det sig att ni valde cykelslingorna så som ni gjorde”? De intervjuade pratade om flora och fauna, och mycket om tystnaden, som unika, liksom att det är hela kompositionen som gör deras erbjudande unikt.

I avhandlingen beskrivs projektgruppens arbete med cykelslingorna.

– Jag går längre i analysen och försöker komma fram till hur de har valt. De stötte på återvändsgränder, som att man från början även tänkte sig vandringsleder men det fanns markägare som inte ville. Urvalet verkar ha uppstått genom att själva vara ute i landskapet och välja det som de gillade.

En intressant aspekt av projektet är hur de inbördes relationerna mellan människor i bygden har påverkats.

– De har fått tio cykelkartor, men det har hänt mycket mer med de som har deltagit. De har lärt känna varandra och umgåtts. Och personer som var kritiska i början blev mycket mer vänligt inställda mot slutet.

Vad kan man lära sig av din studie?

– Ett sådant här projekt för landsbygdsutveckling kan vara en början, men det krävs kontinuitet även efter projektets slut för att se långsiktiga resultat. Man måste fortsätta att involvera nya aktörer, sluta allianser och samarbeta med liknande projekt i samma område.

Det undersökta projektet lever till viss del kvar. Delar av det har integrerats i andra strukturer och i relation till andra aktiviteter som pågår.

I den engelskspråkiga avhandlingen har den skånska bygden döpts till Silenceville.

– Det blev känsligt när jag analyserade och jag ville undvika att någon skulle känna sig utpekad, förklarar Manuela Kronen. Det var enklast att ta bort namnen och använda materialet som en berättelse.