Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

"Problematisk verklighet kring fisket"

Några frågor till Johan Hultman och Filippa Säwe, från Institutionen för service management och tjänstevetenskap, som var medarrangörer till den stora konferensen ”Östersjöfiske 2020”. Över 100 politiker, forskare, yrkesfiskare, folk från offentlig sektor och från restaurangbranschen samlades nyligen under två dagar i Simrishamn för att diskutera fiskets framtid.
Filippa Säwe och Johan Hultman | Fotograf: Kennet Ruona
Filippa Säwe och Johan Hultman, forskare med fiske i fokus.

Vad blev ert intryck av konferensen?

– Det är en problematisk verklighet kring fisket. Det har bland annat varit svårigheter med dålig kommunikation mellan inblandade myndigheter. Det har också förts resonemang om storskaligt och småskaligt fiske, som har känts problematiska. Därför är det viktigt att kunna samla olika intressenter. Vårt intryck är att konferensen hölls i en god anda. Den första konferensen på temat hölls i fjol och det är tänkt att det ska bli årlig fortsättning till och med 2020.

Var det någon speciell fråga som väckte debatt?

– Vår danske kollega Thomas Höjrup från Köpenhamns universitet pratade om den förändring av kvotfördelningen som pågår i Sverige och vad vi kan dra för lärdomar från Danmark av vad som tidigare ägt rum där. Representanter från svenska myndigheter kände uppenbarligen inte till de djupgående konsekvenserna.

– Löpande sker en privatisering i Danmark, där yrkesfisket blir ”big business” och en del av finansmarknaden. I praktiken innebär det att bankerna blir ägare av nationella naturresurser. Man har från myndigheternas sida nog inte förstått kraften i detta.

Fler debattämnen?
– EU-direktivet om landningsskyldighet, det vill säga att all fisk som fångas måste tas i land, är mycket omdebatterat. Tidigare har gällt att man kastat tillbaka levande bifångst som kan växa till sig.

Hur ser framtiden ut vad gäller förädlingsbranschen?
– Det går jättebra nu. Men det hörs varningssignaler. Ur hållbarhetsperspektiv är det viktigt att värna om att flera mindre och lokala marknader finns kvar.

Vad händer framöver med ert arbete?
– Vi ska formulera nya ansökningar. Från andra forskare har vi fått höra att det varit viktigt att även samhällsvetare och inte bara naturvetare medverkat. Vi vill ju att forskningen ska få fortsätta och våra kollegor från exempelvis Göteborgs universitet kan ju också fortsätta arbetet inom området.


För Johan Hultman och Filippa Säwe väntar om några månader deltagande i ännu en konferens, denna gång i Manchester och på temat hållbarhet, ”sustainability”, och FN:s hållbarhetsmål. Forskning kring just olika aspekter av hållbar utveckling är deras huvudsakliga inriktning, där fokus på fisket ingått som en av delarna, genom projektet ”Hållbarhet genom marknader?”

Läs mer om forskningen i vår tidigare artikel "Fisket i fokus".

 

 

Senaste nyheter

2018-11-15
Hållbar turism och marina livsmedel bland nya projekt som får finansiering
Hållbar turism och marina livsmedel bland nya projekt som får finansiering
2018-11-14
De fick chansen att göra internship på H&M
De fick chansen att göra internship på H&M
2018-11-05
Elisabeth Högdahl: Myten om Söder – och Hans Roslings fula skor
Elisabeth Högdahl: Myten om Söder – och Hans Roslings fula skor
2018-10-19
Masterutbildningar inom hållbarhet och mot kultursektorn startar 2019
Masterutbildningar inom hållbarhet och mot kultursektorn startar 2019
2018-10-11
Att förebygga avfall
Att förebygga avfall

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg