Rapport om plastavfall på FN:s Havskonferens

Institutionens forskare och professor, Hervé Corvellec, har deltagit i rapporten "Marine plastic litter on Small Island Developing States (SIDS): Impacts and measures" som i dagarna har diskuterats under FN:s Havskonferens i New York, den 5-9 juni.
Floating marine litter with snorkeling divers on Bali, Indian Ocean. Photo Credit: Annelie Pompe

Rapporten handlar om plastavfall i havet och hur plast påverkar de små östaterna som är extra utsatta. Hervé Corvellec, som forskar kring avfallshantering, har bidragit med expertis inom detta område.

– Under konferensen har vi gjort vad vi kunnat för att lyfta frågorna kring plastskräp och SIDS och vi har fått positiv respons kring fokuseringen på lösningar i relation till kontext, meddelar en av deltagarna på konferensen.

Hur tror du att rapporten har påverkat diskussionerna under konferensen?

– Jag var inte på plats i New York, men det faktum att fler och fler rapporter pekar på likartade saker, gör det svårt för beslutfattarna att inte ta hänsyn till detta, säger Hervé Corvellec.

– Som forskare är det sällan att man får tillfälle att medverka vid en rapport och sedan läsa i tidningarna och se på TV att just de problem som man har arbetat med och pekat på i rapporten lyfts fram av ledande politiker, i detta fall Miljöministern, som av störst betydelse. Bland alla problem som drabbar havet har just plast i havet identifierats som ett av de största.

Hur kan vi minska vår påverkan av plast i havet?

– Härifrån tenderar plast i havet att hamna i Bohuslän eller Norge, inte Fidji. Men man kan visa att man tycker att plast i havet är ett viktigt miljöproblem och global orättvisa. Här kan man vägra köpa det som innehåller mikroplast och som turist kan man vara restriktiv med plast.

Läs hela rapporten på Havsmiljöinstitutets webbplats.

Läs mer om Havskonferensen på www.regeringen.se.

2018-05-21
Forskare mötte turismbranschen till frukost
2018-05-07
Alice Bah Kuhnke besöker Campus Helsingborg