Stora turism­priset 2019

Den ekonomiska föreningen Fjärdhundraland från Uppsala län vinner Stora Turismpriset 2019. Priset på 100 000 kronor delas ut den 4 december.
turismpriset 2019
Från vänster Malin Zillinger, Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom Turism, Gunilla Nordlöf, gd Tillväxtverket, Mats Thorburn, Fjärdhundraland samt Jennie Nilsson, landsbygdsminister. Foto: Ulf Berglund

Så här motiverar juryn valet av vinnare: "Fjärdhundraland har skapat ett arbetssätt där många små verksamheter tillsammans bildar en helhet utifrån platsens genuina förutsättningar. Här tas allas engagemang och kunskap tillvara för att skapa en hållbar helhet."

-Gemensamt för årets nominerade är att de är nytänkande och har fokus på hållbarhet. För många handlar det också om att inte bara utveckla den egna verksamheten utan om att ingå i ett nätverk där man tillsammans jobbar för att utveckla ett resmål. Årets vinnare är ett utmärkt exempel på detta, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland.

Stora Turismpriset delas ut i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan, som samlar verksamma inom besöksnäringen i Sverige. Konferensen arrangeras av SKR i samarbete med Tillväxtverket och Regionala nätverk för Turism.

Fakta om priset:

Stora Turismpriset lyfter fram föredömliga insatser som har utvecklat turismen i Sverige. Priset delas ut för 26:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman och utser dess styrelse.