Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fullsatt seminarium om styrning och ledning i professionsbaserade verksamheter

seminarium
Pernilla Danielsson, Johan Alvehus och Anette Svingstedt från Centrum för ledning i offentliga organisationer - CLOO.

Vad handlar ”profession” och professionalism om? Har professioner i offentlig sektor särskilda utmaningar? Detta var några av frågorna som Johan Alvehus och Pernilla Danielsson diskuterade under Centrum för ledning i offentliga organisationer - CLOO's första seminarium på Campus Helsingborg.

I diskussioner kring styrning och ledning idag uppmuntras det alltmer att vi ska lita på professionella yrkesutövare: låt proffsen vara proffs. Men vad betyder det egentligen att “vara professionell”? Kan vilken yrkesgrupp som helst vara "professionell”? Och kan vi egentligen lita på professionella? Svaret fick deltagarna under ett fullsatt seminarium på Campus Helsingborg den 11 maj. 

- Svaret på alla dessa frågor är "det beror på". Ibland kan vi lita på professionella, ibland inte. En viktig sak är att det ofta handlar om asymmetriska relationer – vi vänder ju oss till professionella för att vi inte kan eller vet. Vi blir alltså i någon mån tvungna att lita på dem. Och här kommer de kontrollsystem som finns inom professioner in i bilden. Det är, i alla fall delvis, ur de systemen som tillit kan komma. Idén om att tillit bara handlar om en personlig relation är lite naiv, berättade Johan Alvehus. 

Tillsammans med Pernilla Danielsson, kommundoktorand och chef för PART diskuterade de styrning och ledning av professionsbaserade verksamheter utifrån Johan Alvehus nya bok “The Logic of Professionalism”. 

fullsatt seminarium
Det här var det första seminarium som CLOO anordnade och kommer följas upp med flera seminarium under hösten, exempelvis om strategiskt lyssnande.

För mer information om CLOO's nästa evenemang besök: www.ch.lu.se/forskning/cloo/