Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Carin Rehncrona

Carin Rehncrona vid sitt skrivbord.

Pågående forskningsprojekt:

“The organization of the retail payment market in Sweden”.

Kan du berätta lite om forskningsprojektet?

­– Det är mitt doktorandprojekt inom Centrum för handelsforskning, som är ett samarbete mellan Campus Helsingborg, Företagsekonomiska institutionen och Lunds Tekniska Högskola (LTH).
– Jag har gjort en enkätundersökning med större handlare med frågor om deras betalningssystem. Det är handlare som är verksamma inom olika områden av detaljhandel, men som riktar sig mot konsumenter. Nu håller jag på med att analysera resultatet av enkäten. Av 276 handlare som enkäten skickades ut till fick vi en svarsfrekvens på cirka 30 procent, vilket är bra. Det övergripande syftet är att se hur marknaden organiseras för betalningar.
– Samtidigt som konsumenterna blir allt mer informerade och kunniga om detaljhandelslandskapet har det både inom e-handel och fysisk handel tillkommit fler och fler betalningssätt.
– I två år var jag aktiv i en forskargrupp om ”kunniga kunder”, där vi bland annat studerade hur unga betalar med mobilen. Nu är jag med i en forskargrupp på temat ”retail innovation”. Den är mer inriktad på detaljhandelns förändringsmekanismer. Gruppen träffas regelbundet och diskuterar gemensamma beröringspunkter i vår forskning. Vi är tre doktorander som är med tillsammans med två professorer och ytterligare två andra forskare.

Varför blev du intresserad av detta område?

– Jag är intresserad av de nya betalningslösningar som skapats. Bara som ett exempel finns ju nu den mobila betaltjänsten Swish som mer eller mindre är ett direkt substitut till kontanter. Det är förstås en del av vardagen att göra betalningar – och det är väl något som man gör utan att närmare reflektera över hur betalningssystem fungerar.
– Jag sökte en doktorandtjänst som skulle ha inriktning på handel, men att det skulle vara fokus just på betalningar var något som jag själv kom fram till.

Har du deltagit i forskningsprojekt tidigare?

– Nej, jag har bara varit doktorand i två och ett halvt år och har inte deltagit i något avslutat projekt.

Varför är din forskning viktig?

– De flesta känner förmodligen inte till vilka som styr på betalningsmarknaden. Jag tror att det är viktigt att förstå de olika aktörerna på marknaden – konsumenterna, handlarna och de som tillhandahåller betalningssystem – och deras förhållande till varandra och miljön som knyter ihop dem, alltså den finansiella infrastrukturen. 

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Det skulle vara kul att fortsätta forska om detaljhandel och betalningar. Nu har jag ju mest tittat på Sverige, så då skulle det kanske mera handla om betalningar globalt och hur man kan genomföra gränslösa betalningssystem.

 

Text & foto: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg