Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Cecilia Fredriksson

Cecilia Fredriksson på sitt arbetsrum.

Pågående och senaste forskningsprojekt:

”Retail destination”. Forskningsprogram med doktorander och andra forskare.
”Kunniga kunder”. Forskningsprogram med doktorander och andra forskare (avslutat).

Kan du berätta lite om forskningsprojekten?

­– För närvarande lägger jag min mesta tid på Centrum för handelsforskning. Det är ett tvärvetenskapligt centrum, som startades 2014 vid universitetet och samlar de som håller på med forskning om handel. Handelsrådet är med och finansierar och det är inriktning på både forskning och praktik. Jag sitter med i styrgruppen till 2019.
– Vi arbetar med konferenser, böcker, artiklar, doktorandprojekt och ordnar mycket seminarier, med inriktning mot handeln och dess aktörer. Jag är huvudhandledare för fyra olika doktorandprojekt med koppling till handel.
– Inom handelsforskning har jag bland annat lett projektet ”Handel Helsingborg”, som nu håller på att avslutas och där det ska bli en bok i form av en antologi, som jag redigerar tillsammans med Devrim Umut Aslan.
– Sedan är jag intresserad av mode och jag var redaktör tillsammans med Ida de Wit Sandström för en bok som kom ut i höstas (”À la mode – Mode mellan konst, kultur och kommers”). Jag undervisar också i modevetenskap och har varit med och utvecklat det programmet.
– Ett annat viktigt område för mig är hållbarhet, som är ett starkt tema i min forskning. Jag har till exempel forskat tillsammans med Christian Fuentes om gröna butiker och hur handel blir hållbar, i ett projekt som hette ”Green shops – sustainable retailing and value creating practices”.
– När vi idag ser på konsumtion så är det ett tema som blivit allt vanligare sedan 20 år – och det är hur vi lär oss att konsumera mindre. Det finns ett förändrat förhållande till status och antikonsumtion är en växande trend. Vad är det för värden man talar om? Identitet och självförverkligande är sådant som kommer upp. Det är ett intressant ämne att studera processerna, hur folk motiverar sig själva att handla mindre.

Varför blev du intresserad av dessa områden?

– I grunden är jag etnolog och konsumtionskultur är något som jag studerat sedan jag var student i slutet av 80-talet. Då skrev jag bland annat en uppsats om loppmarknader, det är en alternativ sida av handeln som intresserar mig. Jag har också rent allmänt ett stort intresse för samtidshistoria.

Vad har du forskat om tidigare?

– Utöver de jag nämnde tidigare, så har jag till exempel hållit i ett stort projekt om kustområden runt Öresund, Kattegatt och Skagerack tillsammans med Mia Larson (”Framtidskuster – Hållbar utveckling i kustsamhällen”). 
– I min avhandling (”Ett paradis för alla – Epa mellan folkhem och förförelse”) skrev jag om varuhus och modernitet och hur vi lärt oss konsumera. Ja, det går att se hur varuhus kan bli arenor för lärande.
– Jag gjorde många intervjuer i samband med att jag jobbade med projektet ”Välfärdsdrömmar och vardagsliv” tillsammans med Orvar Löfgren. Då handlade det om att berätta om olika liv utifrån konsumtion och det gick att börja förstå mönster och att urskilja särskilda synsätt kring konsumtion.

Varför är din forskning viktig?

– Då vill jag nog framhålla just forskningen om hållbarhet. Jag känner också att det är viktigt att jobba med sammanhang kring kulturmönster och historia för att kunna bidra till att ge bred förståelse för olika skeenden.

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Jag startar nya projekt hela tiden, det är något av min styrka. Det skulle vara roligt att fördjupa sig med historiskt perspektiv, gärna om andrahandsmarknaden och utvecklingen av olika handelsplatser, hur man sålde varor förr i tiden.
– Det finns också mycket att hämta ur materialet från min tidigare forskning. Man måste inte producera nytt, utan det kan vara möjligt att gå tillbaka till det äldre materialet med nya frågor.

 

Text & foto: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg