Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Christer Eldh

Christer Eldh vid sitt skrivbord.

Pågående forskningsprojekt

“What is the difference in how hotels represent themselves to guests through marketing and to (potential) employees through job advertisement?” I samarbete med Klaes Eringa från Stendens universitet i Leeuwarden, Nederländerna.

Kan du berätta lite om forskningsprojektet?

­– Det kretsar kring kopplingen mellan hur hotell presenterar sig själva och hur de stimulerar sin personal att uppfylla dessa serviceerbjudanden.

Varför blev du intresserad av detta område?

– I samband med min undervisning på inriktningen hotell/restaurang blev jag intresserad av frågan vad som skiljer olika hotell från varandra. De försöker skapa en aura, där det ofta är formellt och högtidligt. Då är det intressant att se vilken bild som ges i samband med att de söker personal.
– Det är jag och en kollega från Nederländerna som samarbetar i projektet. Han tog initiativet till detta, efter att han hört en presentation som jag hade vid en konferens.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag har bland annat forskat kring begreppet värdegrund, men det arbetet har jag nu avslutat. Jag har också forskat kring riskhantering, som jag skrev min avhandling om. Det är ett ämne som jag fortsatt är intresserad av och som jag även kan komma att återvända till att arbeta med.

Varför är din forskning viktig?

– Jag vill säga att forskning behöver inte vara direkt samhällsnyttig. Ofta kan det också vara så att vi först i efterhand kan se resultatet av forskningen. Det är omöjligt att sätta monetära värden på allt.
– Sedan är det så att ibland kan vi som forskare bidra direkt till utvecklingen. I min doktorsavhandling granskade jag säkerhetshantering på ett passagerarfartyg. Avhandlingen bidrog senare till att skapa bättre säkerhetsrutiner på fartyg.
– Det var tidigare så att endast matroser och maskinpersonal ingick i brandgrupper på fartyg, men det är viktigt att fler ur personalen ingår i arbetet. Intendenturpersonalen fanns inte med. Det fungerar inte, när en brand ska bekämpas. Här gäller det att frångå föreställningar som inte är så rationella. Jag har blivit inbjuden till många internutbildningar om fartygssäkerhet för att prata om detta.

Har du ett ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Ett drömprojekt vore att forska kring vattenförsörjning. Vi är så beroende av vatten med hög kvalitet i alla samhällen över hela världen. Jag är intresserad av hur vi hanterar detta i de fall när vattnet inte håller måttet.
– Här är det också intressant att se hur vi gör när informationsrikedomen ökar så mycket snabbare än tidigare. Ju mer vi vet – desto fler risker kan vi också upptäcka att ta hänsyn till.
 

Text: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg