Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Christian Fuentes

Christian Fuentes

Universitetslektor

Christian Fuentes

Digitally enabling sustainable food shopping : App glitches, practice conflicts, and digital failure

Författare

  • Christian Fuentes
  • Olivia Cegrell
  • Josefine Vesterinen

Summary, in English

New digital food platforms are being launched accompanied with the promise of also promoting more sustainable food consumption. However, despite some success, many of these efforts to digitally reconfigure consumers food practices fail. The aim of this paper is to empirically explore, conceptualize and explain such failures. Taking a practice theory approach, and drawing on a field experiment using the Karma app – an anti-food waste app – the paper shows that the inability of this app to promote a new way of acquiring food is due to glitches - app failures of different sorts - but also practice conflicts. Two types of practice conflicts, practice mismatch and practice competition, make the fostering of a new sustainable food provisioning practice difficult.

Publiceringsår

2021-07-01

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Journal of Retailing and Consumer Services

Volym

61

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Elsevier

Ämne

  • Business Administration

Nyckelord

  • Digital
  • Food shopping
  • Food waste
  • Practice theory
  • Sustainable consumption

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0969-6989