Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Erika Andersson Cederholm

Erika Andersson Cederholm vid sitt skrivbord.

Senaste forskningsprojekt:

1. ”Hästgården – mellan familjeprojekt och livsstilsföretagande”. Tillsammans med Malin Zillinger från Institutionen för service management och tjänstevetenskap och Malin Åkerström från Sociologiska institutionen.
2. ”Den kommersiella vänskapens pris – sociala förhandlingar om värde i upplevelseekonomin”. Tillsammans med Johan Hultman och Carina Sjöholm från Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Kan du berätta lite om forskningsprojekten?

­– För en del människor ger detta att flytta ut på landet och starta någon typ av verksamhet möjlighet att förverkliga en dröm om att leva ett bättre liv. De drivs av en passion för arbetet. Det blir också viktigt för företagarna att sälja in en livsstil. Den blir en del av produkten, som konsumenten tar del av.
– I många småföretag är tjänster och gentjänster viktigt, det vill säga det finns inslag av en gåvoekonomi. Det kräver till exempel mycket arbetskraft i form av frivilliga för att driva hästgårdar. Det är ofta knappa ekonomiska resurser och frågan uppstår när man ska betala för en tjänst eller om man ska kompensera på annat sätt. Det skapar oklara gränser mellan en gåvoekonomi och mer formella marknadsrelationer. Mer generellt har vi undersökt hur privatliv blandas med affärsverksamhet. Hur drar man gränser mellan arbete och fritid, mellan vänskap och formella arbetsrelationer?
– Båda projekten är formellt avslutade, men vi fortsätter arbetet med materialet och texter är på gång.

Varför blev du intresserad av dessa områden?

– Min tidigare forskning har handlat om olika aspekter av turism, rekreation och ”hospitality” i bred bemärkelse. Jag har särskilt intresserat mig för livsstilsentreprenörskap, alltså verksamhet som i grunden baseras på en hobby. De här båda projekten anknyter till den forskningen.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag är sociolog och disputerade på en avhandling med titeln ”Det extraordinäras lockelse – luffarturistens bilder och upplevelser”, om unga människor med ryggsäck som reser världen runt.
– Tidigare har jag också bland annat gjort en studie av mötesindustrin. Fenomenet möten är en så central del av arbetslivet, men förvånansvärt lite belyst inom forskningen. Varför alla dessa möten? Vad görs på mötena? Vilken funktion fyller de? Hur disponeras tiden på möten? Jag och kollegor från några andra institutioner har nu påbörjat en studie av mötesindustrin.

Varför är din forskning viktig?

– Det handlar om grundforskning, saker vi inte vetat så mycket om. Genom att belysa något som tas för givet kan vi få kunskap om till exempel de sociala aspekterna av ekonomiska aktiviteter och hur servicearbete värderas och organiseras idag.

Har du ett ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Ett drömprojekt vore att borra djupare i ämnet gåvoekonomier i annan kontext än landsbygdsföretagen, att ta frågeställningar från tidigare forskning och föra över till annat område och vidareutveckla vissa idéer om relationen mellan tjänster och gentjänster.

Text: Lars Ljunggren

 

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg