Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Fredrik Nilsson

Fredrik Nilsson vid sitt skrivbord.

Pågående forskningsprojekt:

Arbetar för närvarande tillsammans med Markus Idvall, etnolog vid Institutionen för kulturvetenskaper, med att formulera nytt projekt om gränser och gränsarbete.

Kan du berätta lite om forskningsprojektet?

­– Tanken är att det ska handla om människor som jobbar med gränser och om hur man gör gränser. Fokus ligger på svenska myndigheter i gränsarbete – Migrationsverket, polis, kustbevakning. Vi vill visa hur komplex en gräns är och att det kan finnas många olika uppfattningar om en gräns. Vad innebär gränser för nationalstaten Sverige och vad betyder de i det ”gränsfria” Europa.
– Det är ju ett mycket aktuellt område i och med de svenska gränskontrollerna vid Öresund. Det är också intressant att se hur gränser har gjorts tidigare. Som exempel så förändrades ju flyktingpolitiken i Sverige under åren 1943– 1945. Inte minst i Skåne märktes det av, men samtidigt fanns gränsen fortfarande på plats för vissa grupper.
– Det är alltså många komplexa frågor och tillsammans med etnologen Markus Idvall håller jag på att arbeta med att få till en ansökan.

Varför blev du intresserad av detta område?

– Det är något som jag direkt och indirekt varit intresserad av i massor av år. Jag har skrivit om gränser och gränsprocesser i Öresundsregionen. I min avhandling (”I rörelse – Politisk handling under 1800-talets första hälft”) skrev jag om skandinavismen. Ända sedan dess har jag haft intresse för gränser och gränsöverskridande rörelser. Jag har till exempel också skrivit om aktiemarknaden – och om den gränslösa handeln med aktier.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag skulle vilja lyfta fram att jag jobbat mycket med Öresundsregionen.
– Under några år var jag föreståndare för Centrum för Öresundsstudier, som tidigare hette Centrum för Danmarksstudier. Det är en liten centrumbildning vid universitetet som har i uppdrag att öka kunskapen om regionen och om Danmark. Sammanlagt har det blivit uppemot 40 volymer i en bokserie och dessutom ger de ut en tidskrift.
– Något som karakteriserar många forskare är att man behöver byta forskningsområde ibland. Jag har ju skrivit om Öresundsregionen och om aktiehandel men som exempel även om fetma, om cykling och om spritsmuggling. Det är utvecklande att byta både inriktning och tidsepok.

Varför är din forskning viktig?

– I grunden handlar det väl om att skapa mer kunskap – utan kunskap kommer vi inte vidare. Det är något vi behöver både som individer och för samhället.
– All forskning är viktig, även om saker som till synes inte just nu garanterar någon ekonomisk vinning. Och när det gäller samhällsnytta – vi vet inte vad vi har för behov av kunskap om 5–10 år. Vid universiteten handlar det om långsamma processer. Det måste vi slå vakt om och inte bara se till omedelbart nyttotänkande. Sedan är det viktigt att nå ut till allmänheten med forskningen och att visa på värdet i att utbilda sig.

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Ett drömprojekt är just nu det om gränser – att få belysa en del av historien och att få undersöka en del av frågorna som jag nämnde tidigare.

 

Text & foto: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg