Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Henrik Loodin

Henrik Loodin vid sitt skrivbord.

Pågående forskningsprojekt:

"Äldres vårdval och matchning av vård.” I samarbete med Lars Nordgren och Catharina Wingner Leifland.

Kan du berätta lite om forskningsprojektet?

– I det här projektet undersöker vi hur matchning fungerar, att de äldre som behöver boende ska få det inom rimlig tid och få ett boende där de trivs.
– Vi har skickat ut enkäter till samtliga de personer som ansökte om äldreboende i Helsingborg i slutet av 2014. Vi har också intervjuat biståndshandläggare och boendeförmedlare för att få en bild av situationen.
– Olika äldreboenden kan ha olika inriktningar. Att det är köer till populära boenden har gjort att man mer eller mindre slopat valfriheten i Helsingborg. Den som tackar nej förlorar sin plats i kön. Det har lett till kortare köer men möjligheten att välja boende själv har minskat. Samtidigt finns det vissa marginaler för att underlätta och tillmötesgå önskemålen och de äldre kan även ställa sig i byteskö.

Varför blev du intresserad av detta område?

– Mitt intresse i forskningen har hela tiden varit patientperspektivet, att se hur situationen ser ut för de som är närmast berörda.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag disputerade i sociologi om psykiatrins förändrade kontrollmekanismer. I min avhandling undersökte jag bland annat posttraumatisk stress bland flyktingbarn.
– Tillsammans med Lars Nordgren har jag också bland annat skrivit en lärobok om ”Health management”, alltså ledning och organisering av hälsotjänster.

Varför är din forskning viktig?

– Jag har alltid intresserat mig för de personer som inte har det lättast i samhället, det kan handla om de med psykisk sjukdom eller om papperslösa flyktingar. Någonstans finns en förhoppning om att få samhället att bli bättre, genom att belysa deras situation och påverka beslut som tas. Sociologin som vetenskap har i grunden en tanke om att göra världen till ett bättre ställe att bo på, men vad som är ett bra ställe kan förstås alltid diskuteras.

Har du ett ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Jag skulle vilja fortsätta forskningen kring ensamkommande flyktingbarn. Det är ett ämne som ligger i tiden. Jag håller på att utveckla tankarna kring detta och undersöker forskningsläget och letar efter nätverk.
 

Text: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg