Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jan-Henrik Nilsson

Jan Henrik Nilsson på sitt arbetsrum.

Senaste forskningsprojekt:

”Mobility and regionalisation. Changing patterns of air traffic in the Baltic Sea region in connection to European integration”. Kommande tidskriftsartikel i Geographia Polonica.
”Hotellens och krogarnas framväxt – ett kulturgeografiskt perspektiv”. Bok utgiven 2016.

Kan du berätta lite om forskningsprojekten?

– Nu håller jag på att avsluta ett långt tema om flyg och Östersjöområdet. Man kan se på transporter som ett begrepp som också hänger samman med politisk och geografisk förändring. Jag skrev min avhandling (”Östersjöområdet – studier av interaktion och barriärer”) om just Östersjöområdet och det har blivit något av en hemmaregion för mig. Många kulturgeografer har en sådan hemmaregion, något område som man är speciellt intresserad av.
– Ett annat av mina intressen är hotellverksamhet – med fokus på utvecklingen i städer. Den urbana turismen växer starkare än allt annat inom branschen, till exempel i form av weekendresor och många som reser bara för att se på fotboll. För några årtionden sedan var det Paris och London och några italienska städer som var de stora resmålen. Nu har det utökats enormt och städer som Vilnius och Krakow och andra har blivit viktiga inom turism.

Varför blev du intresserad av dessa områden?

– Jag var historielärare innan jag började mina doktorandstudier i kulturgeografi. Det var 1996 och utvecklingen under 1990-talet innebar ju ett snabbt ökat intresse för Östersjöregionen. Kombinationen historia och geografi öppnar för att titta på långa linjer i utvecklingen.
– Sedan är det mycket av forskningen som är grundad i undervisningen och behovet att vara uppdaterad i samband med olika kurser för att ge studenterna en så aktuell bild som möjligt av både verkligheten och forskningsläget.

Vad har du forskat om tidigare?

– Transporter, turism, miljö och hållbarhet är de ämnen jag framförallt har ägnat mig åt. Lågprisflygets utveckling är ett exempel på ett av mina forskningsområden.

Varför är din forskning viktig?

– Det är som sagt så att min forskning är nära knuten till undervisningen. Man kan se det som en del av en pedagogisk process, där det gäller att förstå vad som händer i världen omkring oss och göra det begripligt i första hand för studenterna. Om andra också tycker det är intressant så är det en bonus.

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Det skulle vara att studera den hållbara urbana turismen. Men jag har förstås skrivit inom ett rätt brett fält av områden och det gäller också att ransonera sig lite och först avsluta en del sådant som jag påbörjat. Undervisning är ju dessutom huvuddelen av mitt arbete.

 

Text & foto: Lars Ljunggren

 

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Redaktör

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg