Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Johan Hultman

Johan Hultman vid sitt skrivbord.

Avslutade forskningsprojekt:

1. ”Hållbarhet genom marknader”. Tillsammans med Filippa Säwe från Institutionen för service management och tjänstevetenskap (projektet avslutas vid årsskiftet).
2. ”Organisering av kritiska infrastrukturtjänster”. Tillsammans med Hervé Corvellec från Institutionen för service management och tjänstevetenskap.
3. ”Den kommersiella vänskapens pris – sociala förhandlingar om värde i upplevelseekonomin”. Tillsammans med Erika Andersson Cederholm och Carina Sjöholm från Institutionen för service management och tjänstevetenskap.

Kan du berätta lite om forskningsprojekten?

– Jag har tillsammans med Filippa Säwe hållit på med forskning om fiske och naturresursförvaltning sedan 2010. För oss har det varit avgörande att framhålla social hållbarhet – vid sidan av ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Social hållbarhet är något som ofta verkar tas för givet – men som inte är det.
– Det är viktigt när det gäller värdet på naturresurser att de kan göra nytta på plats. Det gäller att börja i det lokala, se på vilka relationer och marknader som kan utvecklas och inte enbart se till maximerad ekonomisk lönsamhet, att förstå att man kan värdera saker på olika sätt.
– Vi arbetar med både praktiker och myndigheter. När det gäller frågor om fiske så är forskare inom andra ämnesområden inte vana vid att samhällsvetare är med i de här sammanhangen
– Genom fiskeprojektet har Filippa Säwe och jag fått vara med och påverka politiken när det gällde en ny nationell yrkesfiskestrategi. Vi var inbjudna till riksdagen och riksdagsledamöter var också i Skåne för att studera fiskets problem. Jag har inte varit med om ett liknande intresse tidigare. Det tyder på att vår forskning fick ett rejält genomslag. Bland skånska fiskare, kustkommuner och regionala myndigheter har vårt arbete också uppskattats.
– Man kan säga att fiskeprojektet och Hervé Corvellecs nuvarande forskning om avfallsförebyggande går in i varandra. Ett prioriterat mål i EU:s miljöpolitik är att förebygga avfall. Ett exempel på hur detta påverkar naturresursförvaltning är att den så kallade landningsskyldigheten gjort att det som kallas skräpfisk eller bifångst måste tas i land, men utan att man sedan vet hur det ska skapas värde ur denna fångst. Vid konferensen ”Östersjöfiske 2020” som hölls i Simrishamn i november kunde vi konstatera att det numera finns kockar som vill laga nya spännande rätter även av de här fisksorterna. Hela fångsterna kan alltså komma till användning genom att man kopplar ihop olika ekonomier, marknader och miljöpolitiska sektorer.

Varför blev du intresserad av dessa områden?

– Hållbar utveckling har hela tiden varit ett genomgående tema i min forskning. Så är det också i dessa projekt om fiske och marknader, om avfallshantering och om landsbygdsutveckling.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag har deltagit i flera projekt, bland annat ytterligare ett om fiskeripolitik, ”SoundFish”, som var verkligt tvärvetenskapligt, tillsammans med ekologer och ekonomer. Jag har också varit med i ett tidigare projekt om landsbygdsutveckling i Skåne. Dessutom har jag skrivit mycket om avfallstjänster och om turism ur ett hållbarhetsperspektiv.

Varför är din forskning viktig?

– Det har varit ett mål att kunna vara med och påverka i samhällsutvecklingen, något som inte alla forskare får chans till. Jag upplever att våra tankegångar har tagits emot väl.

Har du ett ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Jag skulle vilja granska de myndigheter som bestämmer över miljön, som Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Transportstyrelsen och andra. Det skulle vara för att undersöka och försöka förstå hur de ser på kunskapsinhämtning och hur deras beslutsprocesser fungerar. Vad ser de som giltig och ogiltig kunskap? Hur ser man inom myndigheterna på samhället de är satta att styra över?

Text: Lars Ljunggren

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg