Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Lena Eskilsson

Lena Eskilsson i sitt arbetsrum.

Pågående forskningsprojekt:

1. ”Handel Helsingborg”. Tillsammans med bland andra Cecilia Fredriksson och Ola Thufvesson, Institutionen för service management och tjänstevetenskap.
2. ”Besöksanledningens vara eller icke-vara – Informationsspridningens betydelse för attraktioners framgång”. Tillsammans med Malin Zillinger, Institutionen för service management och tjänstevetenskap, och Maria Månsson, Lunds universitet och Liverpool John Moores University.

Kan du berätta lite om forskningsprojekten?

­– Från projektet ”Handel Helsingborg” har det bland annat blivit artiklar och det ska bli en antologi, där jag håller på att skriva två kapitel. Det kommer att bli lite mer populärvetenskapligt inriktat.
– Jag forskar på 20 procent och är med även i det här andra projektet, som leds av Malin Zillinger och där dessutom Maria Månsson deltar. Vi undersöker hur turister söker information och jobbar bland annat med en enkät, som distribueras till tyska turister via Visit Sweden. Vi sammanställer materialet och Visit Sweden är med och får ta del av resultatet.
– Vi har också gjort intervjuer i Ystad och i Vimmerby, i anslutning till Astrid Lindgrens värld, och det är roligt att vara ute ”på fältet”. Det är ett år kvar av projektet. Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) är med och stöder studien och tanken är att det ska bli artiklar i vetenskapliga tidskrifter, men även i populärvetenskapliga sammanhang.

Varför blev du intresserad av detta område?

– Det är i skärningsfältet mellan turism och retail – fysiska platser som är arenor för tjänster och med olika förutsättningar. Som kulturgeograf är jag särskilt intresserad av stadsmiljöer och vad som gör platser mer eller mindre attraktiva.

Vad har du forskat om tidigare?

– Jag har bland annat varit med i Euroscreen, som var ett EU-projekt om filmturism. Det har ju blivit allt vanligare att folk ser en plats i en film eller tv-serie och att de sedan vill besöka den. Ett bra exempel är intresset för Kurt Wallander och filmerna där han spelas av Kenneth Branagh. Där går det tydligt att se att antalet brittiska turister till Ystad har ökat.
– I Stockholm finns ju turismen i spåren av Millennium-serien. Ett annat exempel är "Downton Abbey". På Malta har det blivit turistmål av platser där ”Game of thrones” spelades in, eller en by som byggdes upp för en filmatisering av Karl-Alfred, ”Popeye village”. Sedan finns det ju också exempel på motsatsen, som filmerna om Arn, som inte ledde till några framgångar när det gällde turism.
– I augusti arrangerade jag tillsammans med Maria Månsson en filmturismkonferens (Itam, ”International Tourism and Media Conference”) på Campus Helsingborg. Där hade vi bland annat inkluderat exkursioner med inriktning på Malmö och tv-serien ”Bron” och till Ystad i Wallanders spår.
– Jag har också varit med i ett Mistra-projekt (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) om hållbara transporter. 
– I min avhandling (”Stadens struktur – varför och hur”) skrev jag om hur städer formas.

Varför är din forskning viktig?

– Det handlar bland annat om att samarbeta med praktikerna inom turistbranschen.
– Sedan kan man också hoppas bidra till att åstadkomma någon typ av förändring när det gäller hållbarhet, som är en viktig fråga för mig.

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Varje projekt har på något sätt varit ett drömprojekt. Jag skulle gärna fortsätta arbeta med något gränsöverskridande, en kombination av forskning kring handel och besöksnäring och hållbarhet.

 

Text & foto: Lars Ljunggren


 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg