Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Ola Thufvesson

Ola Thufvesson vid sitt skrivbord.

Pågående forskningsprojekt:

“Handel Helsingborg”.

Kan du berätta lite om forskningsprojektet?

­– Det är formellt avslutat, men en del arbete återstår och jag håller på att göra klart sådant som utlovats. Jag hoppas få materialet publicerat i någon vetenskaplig tidskrift.
– Det handlar bland annat om att gå igenom konsumentdagböcker om hur folk tagit sig till olika köpmiljöer. Av dagböckerna framgår alltså hur människor gör när de ska shoppa – och det går att se att impulser och snabba infall spelar stor roll.
– En slutsats som kan dras är att har du en bil så använder du den. Här finns det ju anledning att fundera över hur man skulle kunna minska bilismen.

Varför blev du intresserad av detta område?

– Från början var det så att jag blev tillfrågad om att vara med, eftersom jag jobbat med liknande ämnen tidigare.
– Det var samma sak med ett annat projekt jag deltagit i, som sedan blev till en bok, ”Framtidskuster – hållbar utveckling i kustsamhällen”.

Vad har du forskat om tidigare?

– Min avhandling hade titeln ”Kreativitetens yttre villkor” och handlar om Nobelpristagare och deras rörlighet mellan olika kreativa miljöer. Jag har också skrivit mycket om stadsbyggnad och om regional utveckling och så har jag ägnat mig åt handelsforskning.

Varför är din forskning viktig?

– En allmän nyfikenhet driver forskningen. En vilja att bygga vidare på sådant som andra har gjort och att försöka hitta nya samband och förklaringar till sådant som kanske bara skymtat fram i andra sammanhang. Jag är särskilt intresserad av synergieffekter inom platsutveckling, samhällsbyggnad och organisationer. Hur kombinationer av olika faktorer, snarare än mängden av dessa, kan skapa miljöer och sammanhang som lyfter och lyser.

Har du något ”drömprojekt” du skulle vilja genomföra i framtiden?

– Ett sådant projekt vore att få sammanställa mätvärden för mjuka faktorer i stadsbyggande. Folk mår helt enkelt bättre i vackra miljöer.

 

Text & foto: Lars Ljunggren

 

Läs en längre intervju med Ola Thufvesson.

 

 

 

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Senaste
Alla

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Publikationer

Hämtat ur Lunds universitets publikationsdatabas

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg