Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Daniel Berglund

Studerade Logistics Service Management

Berätta lite om dig själv.

Daniel Berglund, 28 år gammal, född och uppvuxen i Västerås. Läser tredje och sista året på Logistics Service Management. Utöver studierna är jag ekonomiansvarig och styrelsemedlem i samhällsvetarkårens helsingborgssektion Agora, engagerad i ett forskningsprojekt för Lunds Universitet inom logistik samt arbetar för konsultfirman Student Network. Innan jag började studera har jag arbetat på lager och som reseledare i ett antal år. Jag älskar att träna, tävla och laga mat.

 

Varför valde du att läsa Logistics service management?

Under mina år som reseledare fick jag upp ögonen för serviceyrket och jag kände att det kunde vara ett intressant område att studera inom. Att jag sedan valde logistik hade dels att göra med min tidigare arbetslivserfarenhet samt att jag bedömde det som en spännande bransch att arbeta inom i framtiden.

 

Vad tycker du är unikt med din utbildning jämfört med andra?

Det som skiljer Logistics service management från många andra utbildningar, både i Sverige men också från andra service managementutbildningar på Campus Helsingborg är att den är tvärvetenskaplig med rötter i både Lunds Tekniska Högskola och Institutionen för service management och tjänstevetenskap. Detta gör att man på ett sätt får det bästa av två världar, dels ”mjuka” värden och teorier från service management men också lite ”hårdare”, mer konkreta, kurser från den tekniska högskolan.

 

Vad gör ni på utbildningen? 

Vi läser kurser dels inom service management: hur tjänsteverksamheter fungerar, kundrelationer, organisationsteorier, ledarskap och socialt ansvarstagande men även mer tekniska kurser som behandlar lageroptimering, prognosverktyg, hållbar logistik och teorier kring olika transportsätt. Utbildningen lägger också stor vikt på projektarbete som examinationsform, dvs. i nästan varje kurs får man chansen att ta sina teoretiska kunskaper och jämföra med hur det ser ut i ”verkligheten” hos företag i näringslivet.

 

Berätta om din första dag på utbildningen.

Första dagen på utbildningen började med samling vid Kärnan där rektor Jesper Falkheimer hälsade oss välkomna och sedan gick vi i samlad trupp genom city ner till Campus. Väl där möttes vi av programansvariga som dels välkomnade oss, men även pratade om vår utbildning och vad vi skulle lära oss under de kommande tre åren. Därefter fick vi en liten introduktion hur allting fungerade på Lunds Universitet, allt från passerkort till hur man kommer åt kurshemsidor och mailkonton. Sist men inte minst fick vi en introduktion till vår första kurs, så vi började mer eller mindre utbildningen redan första dagen.

 

Ge oss en typisk dag på Campus.

Studierna på universitetet varierar mycket, både från vecka till vecka, men även från kurs till kurs så det är svårt att exemplifiera en typisk dag. I regel har vi dock en till två föreläsningar om dagen följt av egenstudier. Det skiljer sig mycket att studera på universitet jämfört med exempelvis gymnasiet, det ställs mycket högre krav på eget ansvar och att man själv planerar sin tid. Man kan också säga att kurserna ofta är lite mer föreläsningsintensiva i början men ju närmare slutet man kommer desto mer tid får man att själv studera till tentan.

 

Hur är Helsingborg som studentstad?

Det är ingen hemlighet att Helsingborg är en lillebror till Lund när det kommer till studiesociala aktiviteter men detta är något som hela tiden blir bättre. Både samhällsvetarkårens helsingborgssektion Agora och studentföreningen /Stampus anordnar aktiviteter och event under hela året såsom nollningen, sittningar, baler, studentpubar, sporter eller skidresa. Fördelen med att vi är en mindre studentstad är att studielivet blir mer personligt och man lär känna folk från olika utbildningar och årskurser.

 

Pengar under studietiden… Behöver man jobba extra? Hur har du gjort?

Att man inte blir rik på CSN är ganska uppenbart. Naturligtvis är det kostnaderna som styr hur mycket pengar man har över varje månad men min uppfattning är att ett extra tillskott i månadskassan rekommenderas. Eftersom studierna är flexibla med mycket tid över för egenstudier finns möjligheten för att ha ett extrajobb vid sidan av om man planerar sin tid väl. Själv har jag arbetat lite vid sidan av skolan, ungefär ett par timmar per vecka. Även om det inte blir stora pengar varje månad så är det ett välkommet tillskott.

 

Vad skulle du vilja arbeta med när du är färdigutbildad?

Jag har inget specifikt yrke som jag vill arbeta med när jag blir färdig. Det jag vet är att jag gärna vill arbeta med något som har ett serviceinslag och gärna mycket kundkontakt. Om det blir inom logistikbranschen eller något helt annat får vi se. Fördelen med min utbildning är att den är så bred att den inte begränsar mig till någon bransch eller yrke, den ger kunskap som håller dörrarna öppna för att jobba inom flera områden.

 

Dina tips till nya studenter:

Att plugga på universitet är mycket mer än att bara studera. Se till att engagera dig och nätverka så mycket som möjligt. Under studietiden har du chansen att skaffa dig ett brett kontaktnätverk och erfarenheter som kan bli viktiga och ge konkurrensfördelar när du en gång tar examen. Om inte annat blir studietiden garanterat mycket roligare och givande.

 

 

Sidansvarig:

Daniel Berglund

Daniel Berglund

"Det som skiljer Logistics service management från många andra utbildningar [...] är att den är tvärvetenskaplig med rötter i både Lunds Tekniska Högskola och Institutionen för service management och tjänstevetenskap."

 


Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg