Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Vanliga frågor och svar

OM KANDIDATPROGRAMMET SERVICE MANAGEMENT
Här har vi samlat svaren på frågor som vi ofta får. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du välkommen att kontakta vår studievägledare.

Fråga: Har ni antagning både höst och vår?
Svar: Nej, vi antar endast nya studenter till hösten.

 

Fråga: Läser man både i Helsingborg och i Lund?
Svar: Nej, programmet ges enbart i Helsingborg.

 

Fråga: Måste jag bestämma mig för en inriktning redan när jag söker?
Svar: Ja, det måste du. Det finns ingen möjlighet att byta inriktning sedan du påbörjat programmet så tänk på att söka till och tacka ja till den inriktning du helst vill studera.

 

Fråga: Läser man mycket gemensamt med de andra inriktningarna?
Svar: Ja, det gör du. 75 % av utbildningen läses gemensamt medan 25 % läses inriktningsspecifikt. På de gemensamma kurserna behandlas också fall med olika branschperspektiv.


Fråga: Hur många kurser läser vi samtidigt?
Svar: Ni läser endast en kurs på 15 hp (högskolepoäng) åt gången. Varje termin läser du 30 hp, dvs 60 hp under ett läsår.


Fråga: Vad är service management?
Svar: Service management är ett tvärvetenskapligt ämne som ger bred kunskap om organisation, ekonomi, marknadsföring och ledning av företag och organisationer. Teorin analyseras utifrån ekonomiska, sociala, kulturella och miljörelaterade perspektiv.


Fråga: Är det föreläsningar varje dag?
Svar: Undervisningen ser olika ut på de olika kurserna. Ibland är det föreläsning, vissa kurser har PBL-undervisning (problembaserat lärande), medan vissa har grupparbeten, workshops, case och seminarier. Rollspelsövningar kan dyka upp på en del kurser. Men alla kurser är heltidsstudiercoh du har 40-timmars arbetsvecka.


Fråga: Vilket betyg måste jag ha för att komma in på de olika inriktningarna?
Svar: För att få en uppfattning om hur stora dina chanser är att bli antagen till den inriktning du vill söka kan du titta på UHR:s sida om antagningspoäng och statistik.


Fråga: Ingår det praktik i programmet?
Svar: Nej det finns ingen praktik. Vi erbjuder istället studenterna en nära kontakt med branschen i form av gästföreläsningar, studiebesök och arbetsmarknadsdagar. Samarbetet med näringslivet ger praktisk problemanknytning till programmet.

 

Fråga: Vad får jag för examen?
Svar: Efter avslutad utbildning på 180 högskolepoäng kan du ansöka om du en Filosofie kandidatexamen med Service management som huvudområde.
På engelska: Degree of Bachelor of Science, Major: Service Management.


Fråga: Hur ser framtiden ut med tanke på jobb? Vad blir jag?
Svar: Om du tittar på arbetsmarknaden inom servicebranschen så ser det bra ut för dig som nyutexaminerad. Av de som studerat tidigare år har majoriteten lyckats etablera sig snabbt på arbetsmarknaden. Många branscher efterfrågar personer som har en bred kunskap om service, ekonomi, ledarskap och organisation.


Fråga: Hur samarbetar ni med företag och branschen?
Svar: Vi samarbetar med ett flertal företag och de utgör en plattform för lämpliga fall som kan bli case, undersökningar, enkäter osv. Detta görs regelbundet under utbildningen och även andra företag blandas naturligtvis in. Representanter från företagen kommer också till institutionen som gästföreläsare på olika kurser.


Fråga: Kan man läsa utomlands under programmets gång?
Svar: Ja, du kan läsa vid ett utländskt lärosäte under den 5:e terminen på programmet. Du kan ansöka om utbytesstudier via institutionens egna avtal och via Lunds universitets centrala avtal. Du kan också välja att du studera utomlands på egen hand. Kurserna du läser utomlands ska sedan tillgodoräknas inom programmet.


Fråga: Om jag har läst kurser vid högskola eller universitet innan jag börjar på programmet kan jag få tillgodoräkna mig dem?
Svar: Det finns möjlighet att tillgodoräkna sig vissa kurser som du läst tidigare om det helt motsvarar programmets kurser. Bedömning om huruvida du kan tillgodoräkna dig tidigare studier görs efter du blivit antagen till programmet.


Fråga: Är undervisningen på svenska eller engelska?
Svar:  Programmet ges mestadels på svenska, men någon enstaka kurs kan ges på engelska. Däremot är väldigt mycket av kurslitteraturen på engelska på samtliga kurser och en del gästföreläsningar kan också vara på engelska. Om du vill ha hjälp med att planera studierna eller hitta bättre lässtrategier för att hinna med all litteratur kan du få vägledning av Studieverkstaden.


Fråga: Hur är Helsingborg som stad? Är det svårt att få boende t ex?
Svar: Helsingborg är en trevlig stad med internationell känsla! Helsingborgs stad har en egen studentbostadssamordnare som förmedlar kontakter till hyresvärdar.

 

 

Sidansvarig:

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg