Daniel är delägare på restaurangen Rå Epok

Alumn från Service Management Tourism & hotel

Entreprenören Daniel Joannou har öppnat två sushirestauranger som fokuserar på närodlade råvaror. Den första öppnade han i Lund direkt efter studierna i Service Management och den andra några år senare i Helsingborg. Hans utbildning hjälpte honom att bli framgångsrik krögare.

Allt började året 2009 när Daniel tillsammans med en kollega såg en möjlighet att ta ett miljötänkande koncept som idag är välkänt inom den skånska restaurangnäringen och utveckla det vidare till en miljövänlig sushirestaurang.

– Vi såg att många vanliga restauranger hade fått en medvetenhet om varifrån råvarorna kom ifrån. De pratade också om sina närliggande gårdar och ett nytt miljötänk. Men sushibranschen tycktes inte ha hakat på och insett att det fanns en efterfrågan på sushi utan jätteräkor och tonfisk. Det var där det började, säger han.

Daniel utvecklade sedan konceptet med att ha Skåne i fokus och ta fram sloganet sushi på skånska. Syftet var att rata all rödlistad fisk och laga god mat på schysta och närodlade råvaror.

På vilket sätt hjälpte utbildningen dig så att du kunde öppna en sushibar?

– Det var alla intryck man fick med sig från föreläsningarna och från studiebesöken vi gjorde. Jag kommer till exempel ihåg en kurs som tog upp hur du idag inte bara säljer en tallrik mat, utan att allt runt omkring också spelar roll, säger han.

Vad gav utbildningen dig för konkreta verktyg som krögare?

– Vi fick ju ställa ut och göra en affärsplan. Jag tycker samtidigt att kursen i affärsjuridik i hotell och restaurangbranschen hjälpt mig i mina möten med olika organisationer i branschen. Sen tycker jag att kurserna om ledarskap och i hur man motiverar sin personal var intressanta.  Och även om jag inte kan rabbla upp alla teorier från kurserna så sitter kunskapen och lärdomarna fortfarande kvar i bakhuvudet. Det har varit nyttigt för mig som chef, säger han.

Hur förbereder utbildningen studenterna inför arbetslivet?

– Du är mycket bättre rustad om du går utbildningen än om du inte gör det.  Du får verktygen och en bra utrustning. Sen är det klart att du själv måste gå ut och lära dig använda verktygen praktiskt. Men du kan också alltid falla tillbaka på att det är en universitetsutbildning från Service Management och det är en trygghet, säger han.

Daniel Joannou

Daniel_Joannou_fact

Befattning: Krögare

Företag: Rå Epok

Läste: Service Management, inriktning Hotel & Restaurant (som nu heter Tourism & hotel)

Bor: Helsingborg

"Du är mycket bättre rustad om du går utbildningen än om du inte gör det.  Du får verktygen och en bra utrustning. Sen är det klart att du själv måste gå ut och lära dig använda verktygen praktiskt."

- Daniel Joannou