Lunds universitet firar 350 år. Läs mer på lu.se

Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Terminsstart - Vanliga frågor och svar

När är terminsstart?
Terminen startar måndagen 28 augusti. Höstterminen slutar den 14 januari 2018.

Vad innebär första dagen på kandidatprogrammet?
Den 28 augusti är första dagen och den innehåller aktiviteter under hela dagen. Först träffas alla inriktningar och program vid Kärnan kl. 9.00.  Därefter promenerar alla gemensamt ner till Campus. Väl på plats vid Campus hålls sedan upprop, introduktion och introduktionsföreläsning på första kursen. Dessutom ordnas studentsociala aktiviteter under hela första veckan samt veckan innan, glöm inte anmäla dig till Novischveckorna. Novisheriets katalog hittar du här i högerspalten.

När kommer antagningsbeskedet?
Det nationella antagningsbeskedet efter 1:a antagningsomgången blir tillgängligt för alla antagna programstudenter den 13 juli på Mina sidor på www.antagning.se. Du måste svara senast den 28 juli, klockan 24.00! Det gör du på Mina sidor på www.antagning.se. Svarar du inte förlorar du din plats.
Nästa antagningsbesked kommer efter 2:a antagningsomgången och finns på antagning.se den 3 augusti. Det är inget svarskrav på det andra antagningsbeskedet, men om du vill avstå din plats vill vi att du anmäler detta på antagning.se snarast eftersom vi har många reserver som står i kö.

En av era studenter verkar ha ringt mig, stämmer det?
Ja, det stämmer. Studenter från Agoras Novischeri ringer runt till alla våra antagna studenter under början/mitten av augusti för att höra ifall du vill vara med på Novischveckorna - se information längre ner i denna lista - samt ifall du har några frågor om terminsstarten, programmet, studierna, Campus, staden etc. Passa på att fråga allt du undrat! Tänk på att de ringer till det numret du angav när du sökte till utbildningen på antagning.se.

Sen ansökan till våra program – går det?
Sista ansökningsdag var 18 april. Eventuella inriktningar och program som har platser kvar efter första urvalet kommer att öppna igen för sen anmälan tidigast den 13 juli. Dessa utbildningar är då märkta "Öppen för sen anmälan" på antagning.se. Du som gör en sen anmälan rangordnas efter dem som sökt i tid, utifrån det datum då din anmälan inkommit och du styrkt behörighetskraven.

Om jag är reserv på ett program, vad ska jag då göra?
Reservantagningen görs under vecka 33 och 34. Om du blir reservantagen får du ett nytt antagningsbesked på Mina sidor på antagning.se samt ett mail med information från institutionen.
Om du fortfarande är reserv vid terminsstarten ska du INTE komma till uppropet, vi gör ingen reservantagning på plats.

Om jag är antagen på program, men inte kan komma på uppropet?
Hör av dig till oss innan uppropet och meddela att du vill behålla din plats på programmet. Du får sedan komma till expeditionen på Campus (våning E3) i efterhand för att bli registrerad på programmet.

Om jag inte är behörig – t.ex. inte har matematik 3b/3c/C, när är sista dag för komplettering?
Du måste skicka in dina kompletterande betyg till www.antagning.se (Antagningsservice, Frösön), så att de har dem senast den 21 juni. Om din skola för över betyg till den nationella betygsdatabasen (BEDA), behöver du inte skicka in ditt slutbetyg. Enstaka betyg i ämnen och kurser kan du däremot behöva skicka in. Detsamma gäller intyg från folkhögskolestudier och utländska gymnasiebetyg. Tänk på att det ibland tar några dagar för posten att komma fram.

Jag fått en plats på ett program nu, men vill börja först nästa år. Går det?
Ja, om du som sökande har särskilda skäl. Det kan vara föräldraledighet, studentfackligt uppdrag eller uppskjuten ledighet (arbetstagares rätt till studieledighet). Ansökan ställs till institutionen. Om du inte har de särskilda skälen ovan får du ansöka till programmet nästa år istället.

Finns det chans att byta inriktning på Service management programmet när jag har börjat?
Nej.

Varför har min ansökan blivit struken på antagning.se?
Antagligen har du blivit struken på grund av att du inte uppfyller behörigheten till programmet. Du ska kontakta Antagningsservice som sköter själva antagningen på www.antagning.se om du har frågor om själva antagningen.

Har ni antagning både höst och vår?
Nej, vi antar endast nya programstudenter till hösten.

Hur söker jag studentboende?
För att få information om hur du får studentboende i Helsingborg, gå in på www.helsingborgsstudent.se. Om du har specifika frågor om studentboenden kontaktar du Johanna Hulth, som är studentbostadssamordnare på Helsingborgs stad. Hon finns tillgänglig varje dag kl.8-16.30 (med undantag för lunch ca 12) på telefon 0732-31 16 83. Det går också bra att maila till: studentbostad [at] helsingborg [dot] se.

Hur hittar jag kursplaner och vilken litteratur vi ska ha på första kursen?

Förteckningen över dem hittar du på vår hemsida under programstrukturer, kursplaner och litteraturlistor. 
Om du ska gå din första termin hittar du också ett brev från din kursansvarig på din första kurs på vår terminsstartssida under respektive program.

Var finns schemat?
Som ny på utbildningen hittar du schema på vår terminsstartssidaTänk på att schemat är preliminärt och vissa ändringar kan komma att ske.

Jag behöver studiestöd, hur gör jag då?
Det finns mycket hjälp att få vid Lunds universitet, läs gärna mer om pedagogiskt stöd på LU:s hemsida.

Om du har en neuropsykologisk funktionsnedsättning hålls ett informationsmöte på Campus Helsingborg innan terminsstarten, så att du kan få veta mer om vilken typ av stöd du kan få och vad akademiska studier innebär för dig. Mer information om mötet finns här.

Hur får jag CSN-medel/Studielån?

När du sökte till programmet via antagning.se kunde du kryssa i en ruta om att du ville ha CSN-lån om du blev antagen. Kryssade du i denna ruta får du en blankett hemskickad från CSN. Gjorde du inte det kan du kontakta CSN direkt på www.csn.se. Ansök om studiemedel för två terminer, så slipper du ansöka igen inför vårterminen.

När börjar nollningen?

Det är Agoras sektion ”Novischeriet” som anordnar Novischveckorna, det som tidigare kallades nollningen. Det ordnas studentsociala aktiviteter under hela första veckan samt veckan innan, glöm inte anmäla dig. Novischkatalogen med schema för alla aktiviteter ligger på vår terminsstartssida.  Nollningen startar alltså redan den 21 augusti.
 Novisheriet har en Facebook-sida som heter "Agoras Novischveckor 2017" där du kan komma i kontakt med dem.

Får jag en fadder?

Ja, alla antagna studenter som anmält sig till Agoras Novischveckor (se ovan) tilldelas en faddergrupp som de träffar i början. Ifall du är reserv och blir antagen senare kan du kontakta fadderansvarig för att anmäla dig till Novischveckorna och få en faddergrupp. Se Agoras Facebook-sida för mer information.

 

Sidansvarig:

Antagen eller reserv?

Den 13 juli får du ditt antagningsbesked på "Mina Sidor" på antagning.se. Du måste svara senast 28 juli. Är du reservplacerad tackar du ja till din reservplats.

Den 3 augusti får du det andra antagningsbeskedet, inget svarskrav. Ifall du är reservplacerad ska du avvakta - vi genomför reservantagningen v.33-34 och du får ett nytt antagningsbesked på "Mina Sidor" på antagning.se samt mail från oss ifall du blir antagen.

Har du frågor om antagning under sommaren - hör av dig i första hand till antagning.se eller Lunds universitets antagningsavdelning.

Kontakta oss

Kontakta en forskare

Tel: 042-35 66 20  Mail: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Studentboende?

studenter

Kontakta Helsingborgs stads studentbostadssamordnare Johanna Hulth om du letar boende:
studentbostad [at] helsingborg [dot] se eller 0732-31 16 83 hela sommaren.

Institutionen för service management och tjänstevetenskap
Lunds universitet | Campus Helsingborg
Besök: Universitetsplatsen 2 Helsingborg
Postadress: Box 882, 251 08 Helsingborg
Telefon:
 042-35 66 20
E-post: info [at] ism [dot] lu [dot] se

Samhällsvetenskapliga fakulteten | Campus Helsingborg